Vítejte na stránkách dražební společnosti AK dražební Praha a.s.

Potřebujete poradit? +420 222 220 319

Aktuální situace na trhu s realitaci

Vyčkávání kupujících a finanční nejistota, ve které se již delší dobu ocitá trh s realitami, si pomalu vybírá svou daň. V souvislosti s vysokými úrokovými sazbami a drahými cenami energií, které sekundárně provází i samotné služby spojené s provozem, zažívají nemovitosti cenový pokles, mnohdy přímo pád. Trh si přitom nevybírá, zda se jedná o nemovitosti levné nebo nemovitosti drahé. Týká se to obou skupin.

1. 12. 2022

Pořád ale zůstává řada zájemců a investičních skupin, které nejsou závislé na financování bankou. Takový zájemce čeká na příležitost a té dovede velmi rychle využít. Na druhou stranu takový kupující ale nekupuje nic, co pro něj nemá ekonomický smysl. Takový kupující se nejenom dobře orientuje, ale hlavně zná hodnotu peněz. Výsledná prvotní nabídka na koupi pak často začíná na částce, která je o 20-25% nižší než je cena požadována majitelem. 

V průběhu celého roku 2021 zažívaly ceny nemovitostí téměř nekontrolovatelný růst. Počet zveřejněných inzercí tzv. “na prodej” na největším inzertním serveru s-reality dosahoval stěží 40 tisíc inzerátů. Na začátku roku 2022 bylo naprosto běžné prodat pražský panelákový byt o velikosti 3+kk v původním stavu i za 7 milionů korun.

V měsíci listopadu stejného roku nejeví o takový byt zájem v podstatě nikdo. Inzeráty jsou na číslech přesahujících 90 tisíc a dle našich předpokladů bude na přelomu roku 2022/2023 atakovat číslo 100 tisíc nebo jej rovnou překročí.  

 

A co to znamená v praxi? 

Pokud chce nemovitost majitel skutečně prodat je cena nižší i o desítky procent. Jenže co se stane, když majitel takovou skutečnost odmítá? Za zmínku stojí jeden případ z měsíce září. Na pražském Žižkově se v dražbě prodával poměrně hezky zrekonstruovaný byt. Dle znaleckého posudku byla jeho hodnota 8 milionů korun. Vyvolávací cena byla ale majitelem nastavena rovněž na 8 milionů korun. Vzhledem k tomu, že majitel prakticky vůbec nechápal smysl dražby, tak obchod mohl mít pouze jeden závěr. Z řad investorů se pochopitelně nenašel nikdo, protože proč by kupoval dnes něco, co si za stejnou cenu může koupit i zítra? Byt se i přesto, že měl dva potencionální investory, kteří čekali na snížení, nevydražil. 

A jak se zachoval majitel? Podlehl lacinému triku většiny realitních kanceláří, čili - přesně na váš byt máme kupce. Vzhledem k tomu, že majitel dělal nemovitostní transakci jednou za život, tak mu nepřišlo ani divné, že nemovitost prakticky nikdo neviděl, ale nějaký tajemný kupující má o byt zájem a světe div se, rovnou za 9 a půl milionu korun. Záhy byt prodávalo několik realitních kanceláři a nedávaly si příliš ani námahu s tím, aby byla nemovitost prezentována jinak, než v původní nabídce za 8 milionů korun. Na realitním trhu se tak objevila identická nemovitost jen s tím rozdílem, že byla ještě o 1 a půl milionu dražší, než před měsícem, co kdyby náhodou. 

Majitelé odmítající nový stav realitního trhu a pak svou nemovitost stále jen nabízejí a nabízejí a k nim přibývají další a další nabídky. Takovým nemovitostem se říká ležáky. Jinými slovy, co dnes vidíte na internetu v nabídce, jsou většinou jen zbožná přání majitelů. Na druhou stranu na tom mají svůj díl viny i samotné realitní kanceláře. Není jich mnoho, které jsou schopny říct majiteli do očí - co dnes požadujete, je úplná hloupost. Vytvořit analýzu trhu a dopočítat se reálné ceny, za kterou se dá nemovitost v reálném čase prodat. Čím déle bude takový majitel čekat, tím méně za svou nemovitost v dnešní době dostane. Propad cen potrvá, a rozhodně se z toho přes Vánoce nevyspíme.

Dražební společnost AK Praha a.s.
Pařížská 127/20, Josefov
110 00, Praha 1

IČ: 14430371
DIČ: CZ14430371
ID datové schránky: dgrx3vz

společnost zapsána v obchodním rejstříku vedeném u Městského soudu v Praze, oddíl B, vložka 27201

Nahoru